Waar gebeurd verhaal uit 1781 over een moord in Lochem.

Tijdens één van zijn genealogische zoektochten in het Gelders Archief in Arnhem liep Herman Reinderink uit Lochem tegen een proces-verbaal aan dat ging over een kindermoord uit 1781. De verdachte, een zekere Willemken Rijnderink is waarschijnlijk een familielid van een verre voorvader van Herman. Aanvullend zoekwerk in de archieven in Arnhem, Zutphen en Deventer leverde gegevens op over een groot deel van haar leven. Na alles te hebben getranscribeerd bleek dat er zoveel over haar leven van 1755 tot 1803 bekend was dat Herman besloot deze feiten chronologisch in een verhaal over haar en haar familie op te schrijven.

 

Willemken Rijnderink wordt in 1755 geboren in de Lochemse buurtschap Langen bij de Cloese. Zij groeit echter op bij haar oom en tante Prijser in Exel . Later verhuizen ze naar Lochem en runnen daar de herberg“De Roskam”. Willemken groeit op tot een jonge dame die het niet al te nauw neemt met de heersende normen en waarden. Ze raakt zwanger en bevalt als ongehuwde moeder van een onecht kind. En dan gaat het echt mis en gebeurt er iets dat haar verdere leven volledig op zijn kop zet…...

 

Het is uiteindelijk een prachtig geïllustreerd boek geworden met de titel “Duivelsdrama aan de Roskam”. Er komen veel namen van inwoners uit die periode in voor en het geeft ook een goede indruk van het leven in Lochem in die tijd. De eerste druk is inmiddels uitverkocht ; de tweede druk is verkrijgbaar bij boekhandel Lovink in Lochem of rechtstreeks bij de schrijver/uitgever Herman Reinderink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06-23126268). Het boek kost € 12,50 en besteld bij Herman Reinderink wordt het binnen een straal van 25 km van Lochem gratis thuisbezorgd.


Register Leenaktenboeken

Register op de leenaktenboeken van het Vorstendom Gelre en Graafschap Zutphen - Kwartier van Zutphen - 14e - 18e eeuw
Lees verder…

Boekbespreking

Verhalen over de familie Lettink – Boek geschreven door Albert Lettink
Lees verder…

Hengelo (Gld) - Een beerput die geen doofpot werd - Boek geschreven door Alice Garritsen
Lees verder…

Hengelo (Gld) - Schatten uit het Historisch Verleden - Boek van Marian Kruijt

Geërfden Bredevoort

Het Archief van de Drost en Geërfden van Bredevoort - Kerspelen Aalten, Bredevoort, Dinxperlo en Winterswijk - Periode 1608-1794 - is per 27 september 2014 geheel digitaal te raadplegen - 9164 digitale scans.
Lees verder…

Scans Burgerlijke Stand

Afbeeldingen van akten Burgerlijke Stand - De Achterhoek en de Liemers
- Geboorten
- Huwelijken
- Overlijden
- Periode 1811...1950
Lees verder...

Oude kranten - online

De Graafschap-bode
Lees verder...

Transcripties maken

Een onverwacht plezier.
Lees verder...

Overzicht DTB-registers

Vermeld in de blauwe klappers.
Lees verder...

Cursusboek Genealogie

Ik zoek mijn stamboom uit, u ook? Cursusboek familiegeschiedenis.
Lees verder...

Trefwoordenboek

Verzameling van woorden en begrippen voorkomend in Doop -, Trouw - en Begraafboeken en andere Genealogische bronnen, door Dumont, André - Oss
Bekijk de 5e editie 2012.

Achterhoek - Verponding

Afbeeldingen van de verpondingskohieren van de Graafschap Zutphen, periode 1643...1651
Afschrift Kreijnck
Lees verder...

Who's Online

We hebben 491 gasten en geen leden online